Frågor och svar

Här hittar du svar och information på de vanligaste frågorna vi får om våra försäkringar. Om du inte hittar svar på din fråga får du gärna kontakta oss så svarar vi på det du undrar över.

 • Fakta om din bilförsäkring

  Här hittar du de vanligaste frågorna om din bilförsäkring.

  • Bilinbrott

   För att din bilförsäkring ska täcka bilinbrott måste du ha en halvförsäkring eller en helförsäkring. Om du endast köpt en trafikförsäkring så täcks inte bilinbrott av din bilförsäkring.

   Vi ger dig exakta instruktioner kring vad du ska göra under anmäl motorskada.

  • Bonus & rabatter

   Bonus

   När du köper din bilförsäkring och samtidigt har ytterligare en bonusgrundande försäkring hos Moderna (Atlantica, Bilsport&MC) blir du automatiskt bonuskund hos oss på Moderna Försäkringar. Som bonuskund får du del av våra bonuspaket. Läs mer under bonuskund.

   Rabatter

   Har du utöver din bilförsäkring ytterligare en försäkring hos oss inom våra bonusgrundande produktgrupper får du även rabatt på dina försäkringar hos Moderna Försäkringar det vill säga på din boende-, bil- och olycksfallsförsäkring

   Två försäkringar ger dig 5 %. Tre försäkringar ger 10 %. Fyra ger 15 %. Och fem ger hela 20 %. De rabattgrundande produkterna är:

   • Hem/villaförsäkring
   • Bilförsäkring
   • Olycksfallsförsäkring 
   • MC-försäkring (Bilsport & MC)
   • Båtförsäkring (Atlantica)
  • Byta försäkringsbolag

   Man kan endast byta försäkringsbolag den dag då din bilförsäkring har sin huvudförfallodag, dvs. när försäkringsperioden går ut. Försäkringen är normalt gällande under ett år. Datumet framgår av ditt försäkringsbrev. Om du inte har det framför dig så är du välkommen att kontakta oss.

  • Dela upp betalning

   Om du väljer att köpa bilförsäkring här på vår hemsida kan du välja mellan helårsbetalning eller månadsbetalning (via autogiro). Vi gör inget påslag på dessa två betalningsalternativ, med autogiro så slipper du även faktureringsavgiften på 19 kr.

   Om du vill så kan du även välja kvartalsbetalning eller halvårsbetalning men då måste du kontakta vår kundtjänst och köpa din försäkring via telefon. De två sistnämnda betalningsformerna leder till ett procentuellt påslag på priset på din bilförsäkring.

   Tänk på att välja rätt betalningsperiod när du jämför bilförsäkring mellan olika försäkringsbolag!

  • Direktimporterad bil

   Ja, vi försäkrar direktimporterade bilar.

   Du kan däremot inte köpa denna bilförsäkring direkt på vår hemsida. Anledningen är att vi hämtar fordonsuppgifter från Vägtrafikregistret. För direktimporterade bilar saknas för det mesta ett antal viktiga uppgifter för att vi ska kunna ge dig ett pris. Vi hjälper dig däremot gärna om du kontaktar vår kundservice.
    

   Särskilda krav för direktimporterad bil

   Om bilen funnits i Sverige kortare tid än ett år kräver vi ett intyg på att du har kodat om bilnycklarna. Antal omkodade nycklar måste överensstämma med antalet nycklar som fanns till bilen från början, när bilen tillverkades. I annat fall kan vi endast erbjuda trafikförsäkring för bilen. 

  • Försäljning av bil

   Om du säljer din bil så skickar du in information till Vägtrafikregistret (tidigare CBR - Centrala Bilregistret) om att bilen bytt ägare. I samband med detta kommer Vägtrafikregistret att sända oss elektronisk/automatisk information om att ett ägarbyte ägt rum och därmed blir din försäkring avslutad.

   Din bilförsäkring kommer då att annulleras från den dag som Vägtrafikregistret rapporterat att bytet ägt rum. Vi kommer då att räkna ut hur mycket pengar du förskottsinbetalt på din premie och skicka dig ett utbetalningskort (till din folkbokföringsadress).

    

  • Glasskada

   Det finns två typer av glasskador och i de flesta fall rör det sig om bilens vindruta. I det ena fallet måste du byta vindruta och i det andra fallet så kan det gå att laga vindrutan.

   Laga ruta

   Om du t.ex. råkat ut för ett stenskott så lossnar ofta en liten flisa från vindrutan. Det du omedelbart måste göra är att sätta en tejpbit över flisan. Detta förhindrar att smuts och fukt tränger in i vindrutan. Därefter bör du omedelbart kontakta en glasmästare/verkstad som hjälper dig att laga vindrutan. Hos oss är det ingen sjävrisk vid lagning av glasskada på bilen.

   Byta ruta

   Om din ruta krossats måste den bytas ut. Klicka på denna länk för att läsa mer om anmäl glasskada. Du måste för det mesta byta ut vindrutan om sprickbildning upptäckts.

   Grundkrav

   För att du ska kunna får ersättning behöver din bilförsäkring vara en halvförsäkring eller en helförsäkring. 

   Tips! Jämför självrisker mellan försäkringsbolag, det kan löna sig!

  • Godkända lås

   Godkänt lås

   Vi accepterar alla typer av lås som SSF, d.v.s. Svenska Stöldskyddsföreningen har testat och verifierat. Inom bilförsäkring accepteras självklart även tillverkarnas egna lås. Godkända lås avser i första hand lås som är knutna till din bostad vilket kan påverka skadeersättningen för din hemförsäkring eller villaförsäkring. 

  • Grönt kort

   Grönt kort behöver du när du är ute och reser i Europa - det är ett bevis på att fordonet är försäkrat och vilken omfattning den försäkringen har. Att ha en betald trafikförsäkring innebär att andra personer som blir skadade i trafik får ersättning från oss som försäkringsbolag. Du kan bli krävd på en avgift om du saknar ett sådant kort när du är inne i ett land - trots att du har en svensk trafikförsäkring. 


   Varje land i Europa har en gröna kort-byrå som garanterar ersättning om det sker en skada när du vistas utomlands. Den svenska gröna kort-byrån heter Trafikförsäkringsföreningen.


   Nyhet - Nu kan du beställa grönt kort via Mina Sidor. Det krävs dock att du redan har en betald trafikförsäkring för perioden du ska vara borta. Om så inte är fallet måste den först betalas. Vänligen kontakta vår kundservice vid frågor


   Länder som kräver Grönt Kort

  • Hel- & halvförsäkring

   En helförsäkring (vagnskadeförsäkring) omfattar även skador på det egna fordonet t.ex. vid kollision, vältning och skadegörelse. Så länge bilen är ny och har vagnskadegaranti behöver du ingen helförsäkring.

  • Koda om nycklar

   Koda om nycklar

   Kontakta tillverkaren av din bil för att höra hur du ska göra för att koda om dina bilnycklar. Detta är ett krav för att få köpa en bilförsäkring för direktimporterad bil hos oss.

  • Köpa bilförsäkring

   Köpa bilförsäkring

   Om du omedelbart vill köpa bilförsäkring så är du välkommen att använda vår prisberäknare här online. Om du har en direktimporterad bil måste vi däremot be dig att kontakta oss via telefon. Anledningen till detta är att Vägtrafikregistret ofta saknar många uppgifter som vi behöver när du ska köpa bilförsäkring.

   Om du köper din hemförsäkring eller villaförsäkring hos oss så får du 10 % rabatt på din bilförsäkring som en del av vårt bonusprogram. Som bilförsäkringsbolag kan vi även erbjuda dig försäkring för släpvagn och försäkring för husvagn.

  • Låna ut bilen

   Du får låna ut din bil till andra människor. Din bilförsäkringen täcker eventuella skador. Tänk dock på att det kan tillkomma en så kallad ungdomssjälvrisk om den som kör bilen är under 24 år och du samtidigt inte valde att göra detta tillägg när du köpte din bilförsäkring. Kontakta vår kundservice eller logga in på Mina sidor för att se vad du gjorde för val när du köpte din bilförsäkring.

   Försäkringen avser endast försäkringstagarens eget ekonomiska intresse som ägare till bilen. Detta intresse ska vara lagligt. Det innebär att delkasko- och vagnskadeförsäkringen (halv- och helförsäkringen exkl. trafikförsäkring) inte gäller om du låter någon annan stå som ägare och försäkringstagare till din bil.

  • Självrisker

   Självrisker för bilförsäkring

   Vilka självrisker som gäller för våra bilförsäkringar beror helt på vilken typ av bilförsäkring du väljer. Moderna Försäkringar samarbetar även med ett stort antal organisationer och företag som säljer våra försäkringar. Om du köpt din försäkring genom annan part (t.ex fackförbund eller intresseorganisation) kan det hända att du har andra självrisker för bilförsäkring.

   Klicka här för självrisker för bilförsäkring.

    

  • Skadejour

   Skadejour för bilförsäkring

   Klicka här för att komma i kontakt med vår skadejour för motorskador.

    

  • Vagnskadegaranti

   Vagnskadegaranti

   Vagnskadegaranti är något de allra flesta bilar omfattas av när de är nya. Om du har vagnskadegaranti så betyder det att du inte behöver teckna en helförsäkring. I helförsäkringen ingår nämligen endast vagnskadeförsäkring som redan täcks av din vagnskadegaranti.

   Om du har vagnskadegaranti så behöver du endast en bilförsäkring med omfattningen halvförsäkring.

  • Vid skada

 • Fakta om din hemförsäkring

  • Bonus och rabatter

   Bonus

   När du köper din hemförsäkring och samtidigt har ytterligare en bonusgrundande försäkring hos Moderna (Atlantica, Bilsport&MC) blir du automatiskt bonuskund hos oss på Moderna Försäkringar. Som bonuskund får du del av våra bonuspaket. Läs mer under bonuskund.

   Rabatter

   Har du utöver din hemförsäkring ytterligare en försäkring hos oss inom våra bonusgrundande produktgrupper får du även rabatt på din Moderna försäkring det vill säga på din boende-, bil- och olycksfallsförsäkring

   Två försäkringar ger dig 5 %. Tre försäkringar ger 10 %. Fyra ger 15 %. Och fem ger hela 20 %. De rabattgrundande produkterna är:

   • Hem/villaförsäkring
   • Bilförsäkring
   • Olycksfallsförsäkring 
   • MC-försäkring (Bilsport & MC)
   • Båtförsäkring (Atlantica)
  • Bostadsrätt

   Om du bor i bostadsrätt så är det viktigt att du köper vår tilläggsförsäkring som heter "bostadsrättsförsäkring", alternativt den mer omfattande varianten "utökad bostadsrätt". Denna tilläggsförsäkring kompletterar din hemförsäkring med skydd för egendom som du äger eller är underhållsskyldig för enligt din bostadsrättsförenings stadgar. Exempel på detta är sådana saker som t.ex. golv, väggar och fasta installationer. Vissa bostadsrättsföreningar har tecknat ett kollektivt skydd för detta, vilket innebär att det inte är alla som behöver ett bostadsrättstillägg. Kontakta din förening om du är osäker på om detta ingår för dig.

  • Byta bostad

   Det beror lite på vad du flyttar till, se förklaring nedan, vad du ska göra med din hemförsäkring i olika situationer:

   När du flyttar

   Mellan hyresrätter Försäkring gäller som tidigare men du måste uppdatera din adress hos oss. Förändra även eventuellt försäkringsbeloppet för ditt lösöre om det behövs
   Hyreslägenhet till bostadsrätt Du bör köpa vår tilläggsförsäkring bostadsrättstillägg.
   Lägenhet till villa Kontakta oss för att teckna en villaförsäkring.
   Försäkringsbehovet
   upphör
   Kontakta oss för att avsluta din försäkring om du t.ex flyttar utomlands.

    

   Detta gäller vid uppsägning

   Din försäkring kan endast sägas upp på din huvudförfallodag om det inte är så att ditt försäkringsbehov har upphört (t.ex. att du flyttar från en lägenhet till en villa). Om ditt försäkringsbehov upphör under året kommer vi att kreditera dig för de pengar du betalt in fram tills din årsförfallodag. Denna kreditering kommer att ske genom att vi skickar dig ett utbetalningskort. Du måste själv avsluta din försäkring genom att kontakta oss.

    

  • Cykelstöld/skadegörelse

   Försäkringen gäller för både stöld av eller skadegörelse på din cykel. Kontakta oss eller läs våra villkor för hemförsäkring för att se vad som gäller.

    

  • Fritidsolycksfall

   Vår fritidsolycksfallsförsäkring ger dig ekonomisk ersättning vid olycksfall på fritiden. Fritidsolycksfall kan köpas som ett tillägg till hemförsäkring.

  • Jobba utomlands

   Du behöver teckna en separat försäkring som gäller för arbete i utlandet. Din hemförsäkring har dock ett reseskydd som gäller i 60 dagar när du är på semester. 

   Moderna Försäkringar har ingen separat reseförsäkring för dig som ska arbeta i utlandet.

   Tips: Använd gärna en sökmotor på Internet för att hitta ett försäkringsbolag som säljer reseförsäkring för dig som ska jobba utomlands.

  • Lösöresbelopp

   Lösöresbeloppet är värdet på lös egendom, alltså dina ägodelar såsom mattor, tavlor, möbler, kläder m.m. som du har i hemmet. När du köper din hemförsäkring är det viktigt att se till att du inte köper en för billig hemförsäkring genom att välja ett för lågt lösöresbelopp.

   Konsumenternas Försäkringsbyrå ger dig vägledning i hur du enkelt kan räkna fram ditt lösöresbelopp.

  • Mobiltelefon

   Försäkringen gäller för stöld av och skadegörelse på egendom i bostaden. Den gäller också för saker som du har med dig utanför bostaden och för saker som du förvarar någon annanstans än där du själv befinner dig, till exempel i skåpet på jobbet när du gått hem för dagen eller sådant som du har lämnat i ett hotellrum. Vi har vissa begränsningar och aktsamhetskrav när det gäller stöld. Bland annat gäller speciella regler för saker som är stöldbegärliga. Mobiltelefoner räknas som stöldbegärlig egendom. Tänk på att aldrig förvara stöldbegärliga saker till exempel i bilen eller i källarförrådet.

   Om du har en allriskförsäkring (även kallad drulleförsäkring) som tilläggsförsäkring till din försäkring för lägenhet så kan skada på mobiltelefon täckas om den är oförutsedd och plötslig.

    

   Tips! Om du köper din mobiltelefon hos Elgiganten eller Electroworld så kan du teckna en förmånlig mobiltelefonförsäkring.

  • Mobiltelefonförsäkring

   Nej, men om du köper din mobiltelefon hos Elgiganten så kan du även köpa en mobiltelefonförsäkring som Moderna Försäkringar står bakom.

  • Reseförsäkring

   Ja, i vår hemförsäkring ingår ett reseskydd som gäller under resans första 60 dagar. Du kan t.ex. få ersättning för sjukvårdskostnader, förlorat bagage och mycket därtill. Du kan läsa mer om detta under grundskyddet för hemförsäkring.

    

  • Rättsskydd

   Rättsskydd

   Rättsskyddet i en hem- och villahemförsäkring gäller för dig i egenskap av
   privatperson och avser händelser i privatlivet där du kan hamna i en tvist.

   Du hittar mer information kring rättsskydd under menyn "Detta ingår" eller i våra villkor för hemförsäkring.

    

    

  • Stöldbegärlig egendom

   Stöldbegärlig egendom är sådan egendom du ska vara särskilt aktsam om för att din hemförsäkring ska gälla fullt ut, exempelvis:

   • smycken och andra föremål – helt eller delvis av ädel metall, äkta pärlor och ädelstenar
   • samling av mynt, sedlar eller frimärken (av numismatiskt/-filatelistiskt värde)
   • antikviteter, konstverk, konstföremål och äkta mattor. Med antikviteter avses föremål som har ett förhöjt marknadsvärde på grund av sin art och ålder, i regel minst 100 år. Med äkta mattor avses handknutna så kallade orientaliska mattor, tillverkade i Asien, Nordafrika eller på Balkanhalvön
   • vin och sprit
   • fick- och armbandsur
   • pälsar och pälsverk
   • kameror, optik, projektorer, kikare samt tillbehör till sådan egendom
   • apparater för text-, ljud- och bildåtergivning (t.ex. tv, video eller cd-spelare, tv-spel, musikinstrument, kommunikations- och GPS-utrustning) samt tillbehör till sådan egendom
   • cd, dvd, filmer och annan media för text-, bild- och ljudåtergivning
   • datorer, datorspel, telefon (inklusive mobiltelefon), telefax och tillbehör till sådan utrustning
   • motordriven rullstol
   • vapen med tillbehör, ammunition och blankvapen.

   Nästan alla försäkringsbolag har särskilda så kallade aktsamhetskrav för stöldbegärlig egendom i sin hemförsäkring  Läs våra villkor för hemförsäkring för mer information.

  • Vem är försäkrad

   Din hemförsäkring gäller för dig som är försäkringstagare. Den gäller även för din sambo, din make, era föräldrar och era barn så länge de är folkbokförda och bor på samma adress som din försäkring för lägenhet avser. De måste även tillhöra samma hushåll som du som är försäkringstagare.

    

 • Fakta om din villaförsäkring

  Saknar du en fråga?

  Har du en fråga kring villaförsäkring som du tycker att vi saknar uppskattar vi om du ville kontakta oss och tala om detta så svarar vi på det du undrar över.

  • Bonus och rabatter

   Bonus

   När du köper din villaförsäkring och samtidigt har ytterligare en bonusgrundande försäkring hos Moderna (Atlantica, Bilsport&MC) blir du automatiskt bonuskund hos oss på Moderna Försäkringar. Som bonuskund får du del av våra bonuspaket. Läs mer under bonuskund.

   Rabatter

   Har du utöver din villaförsäkring ytterligare en försäkring hos oss inom våra bonusgrundande produktgrupper får du även rabatt på din Moderna försäkring det vill säga på din boende-, bil- och olycksfallsförsäkring

   Två försäkringar ger dig 5 %. Tre försäkringar ger 10 %. Fyra ger 15 %. Och fem ger hela 20 %. De rabattgrundande produkterna är:

   • Hem/villaförsäkring
   • Bilförsäkring
   • Olycksfallsförsäkring 
   • MC-försäkring (Bilsport & MC)
   • Båtförsäkring (Atlantica)
  • Cykelstöld

   Villaförsäkringen gäller för både stöld av, eller skadegörelse på din cykel. Kontakta oss eller läs våra villkor för villaförsäkring för att se vad som gäller.

    

  • Fritidsolycksfall

   En fritidsolycksfallsförsäkring ger dig ersättning om du råkar ut för en olycka på fritiden. Fritidsolycksfall kan köpas som en tilläggsförsäkring till din villaförsäkring. Observera att du även kan få ersättning från din bilförsäkring om du råkar ut för en olycka på din fritid.

  • Jobba utomlands

   Du behöver teckna en separat försäkring som gäller för arbete i utlandet. Moderna Försäkringar har ingen separat reseförsäkring för dig som ska arbeta i utlandet. Din villaförsäkring har dock ett reseskydd som gäller i 60 dagar när du är på semester. 

   Tips: Använd gärna en sökmotor på Internet för att hitta ett försäkringsbolag som säljer reseförsäkring för dig som ska jobba utomlands.

  • Lösöresbelopp

   Lösöresbelopp (lösöre) är värdet på lös egendom /ägodelar (mattor, tavlor, TV) du har i hemmet. När du köper din försäkring är det viktigt att se till att du inte köper en för billig villaförsäkring genom att välja ett för lågt lösöresbelopp. Då riskerar du att bli underförsäkrad.

   Konsumenternas Försäkringsbyrå ger dig vägledning i hur du enkelt kan räkna fram ditt lösöresbelopp.

  • Mobiltelefon

   Försäkringen gäller för stöld av och skadegörelse på egendom i bostaden. Den gäller också för saker som du har med dig utanför bostaden och för saker som du förvarar någon annanstans än där du själv befinner dig, till exempel i skåpet på jobbet när du gått hem för dagen eller sådant som du har lämnat i ett hotellrum. Vi har vissa begränsningar och aktsamhetskrav när det gäller stöld. Bland annat gäller speciella regler för saker som är stöldbegärliga. Mobiltelefoner räknas som stöldbegärlig egendom. Tänk på att aldrig förvara stöldbegärliga saker till exempel i bilen eller i källarförrådet.

   Tips. Om du har en allriskförsäkring (även kallad drulleförsäkring) som tilläggsförsäkring till din försäkring för villa så kan skada på mobiltelefon täckas om den är oförutsedd och plötslig.

  • Mobiltelefonförsäkring

   Nej, men om du köper din mobiltelefon hos Elgiganten så kan du även köpa en mobiltelefonförsäkring som Moderna Försäkringar står bakom. Observera att andra regler kan gälla om din mobiltelefon blev stulen ur din bil. Kontrollera dina försäkringsvillkor för att se om din bilförsäkring täcker denna typ av skada.

  • Reseförsäkring

   Ja, i vår villaförsäkring ingår ett reseskydd som gäller under resans första 60 dagar. Du kan t.ex. få ersättning för sjukvårdskostnader, förlorat bagage och mycket därtill. Du kan läsa mer om detta under grundskyddet för villaförsäkring.

  • Rättsskydd

   Rättsskydd

   Rättsskyddet i en villahemförsäkring gäller för dig som är privatperson och ger dig ett ekonomiskt skydd om du råkar ut för juridisk tvist.

   Du hittar mer information kring rättsskydd under menyn i våra villkor för villaförsäkring.

    

    

  • Stöldbegärlig egendom

   Stöldbegärlig egendom är sådan egendom du ska vara särskilt aktsam om för att din villaförsäkring ska gälla fullt ut, exempelvis:

   • smycken och andra föremål – helt eller delvis av ädel metall, äkta pärlor och ädelstenar
   • samling av mynt, sedlar eller frimärken (av numismatiskt/-filatelistiskt värde)
   • antikviteter, konstverk, konstföremål och äkta mattor. Med antikviteter avses föremål som har ett förhöjt marknadsvärde på grund av sin art och ålder, i regel minst 100 år. Med äkta mattor avses handknutna så kallade orientaliska mattor, tillverkade i Asien, Nordafrika eller på Balkanhalvön
   • vin och sprit
   • fick- och armbandsur
   • pälsar och pälsverk
   • kameror, optik, projektorer, kikare samt tillbehör till sådan
   • egendom
   • apparater för text-, ljud- och bildåtergivning (t.ex. tv, video eller cd-spelare, tv-spel, musikinstrument, kommunikations och GPS-utrustning) samt tillbehör till sådan
   • egendom
   • cd, dvd, filmer och annan media för text-, bild- och ljudåtergivning
   • datorer, datorspel, telefon (inklusive mobiltelefon), telefax och tillbehör till sådan utrustning
   • motordriven rullstol
   • vapen med tillbehör, ammunition och blankvapen

   Nästan alla försäkringsbolag har särskilda så kallade aktsamhetskrav för stöldbegärlig egendom i sin hemförsäkring  Läs våra villkor för villaförsäkring för mer information. Observera att reglerna är mycket mer strikta om du råkar ut för skada och ska använda din bilförsäkring.

  • Vem är försäkrad

   Din villaförsäkring gäller för dig som är försäkringstagare. Den gäller även för din sambo, din make, era föräldrar och era barn så länge de är folkbokförda och bor på samma adress som din försäkring avser. De måste även tillhöra samma hushåll som du som är försäkringstagare.

   

 • Fakta om din släpvagnsförsäkring

  Saknar du en fråga? 

  Kontakta oss gärna om du inte hittar svar på din fråga eller fundering kring släpvagnsförsäkring så ska vi komplettera denna sektion med fler vanliga frågor!

 • Fakta om din husvagnsförsäkring

  Saknar du en fråga?

  Kontakta oss gärna om du inte hittar svar på din fråga eller fundering kring husvagnsförsäkring så kompletterar vi denna sektion med fler vanliga frågor.

 • Försäkringstermer

  Här har vi samlat alla ord som är generella för våra olika försäkringar såsom  hemförsäkring, villaförsäkring, försäkring för fritidshus, båtförsäkring, bilförsäkring m.fl.

  Om du saknar ord eller begrepp får du gärna kontakta oss och informera oss om detta.

 • Övrigt

  Övrigt

  Här hittar du termer som vi klassat som "övrigt", dvs. termer som inte hör till sakförsäkring. Hör gärna av dig till vår kundservice om det finns ord du tycker att vi bör förklara men som saknas i vår ordlista.

  • Autogiromedgivande

   Du kan välja att betala din försäkring kostnadsfritt månadsvis via Autogiro hos Moderna Försäkringar. Månadsvis autogirobetalning är praktiskt eftersom du slipper pappersfakturor och avgifter för halvårs- eller kvartalsbetalning.

   Autogiro anmäler du enkelt via din Internetbank där du hittar Moderna Försäkringar (Privat) som betalningsmottagare och ansluter ditt konto. Du kan även fylla i autogiromedgivandet som följer med ditt försäkringsbrev.

   Anmäler du dig med elektroniskt medgivande hos din internetbank kan du välja om medgivandet ska gälla för samtliga dina försäkringar hos Moderna Försäkringar genom att ange ditt personnummer. Om du endast vill ge ditt medgivande för en försäkring kan du ange det specifika försäkringsnumret.

   När du väljer att betala månadsvis med Autogiro kommer din helårspremie att delas upp i månadsbelopp som dras från ditt konto den 28:e varje månad eller närmast följande vardag. Det måste finnas pengar på kontot på morgonen dragningsdagen för att dragningen ska kunna genomföras.

   Du kan även betala med Autogiro om du väljer betalningstermin helår eller halvår. Vi tar ut en avgift på betalningstermin halvår på 3 % som ingår i försäkringspremien.

   Annan betalare Autogiro

   Det går bra att anmäla sig som betalare till någon annans försäkring. Betalaren kan anmäla sig på sin Internetbank och ange personnummer på försäkringstagaren eller försäkringsnumret på försäkringen.

   Dragningsbesked via traditionell post

   Dragningsbesked kommer att skickas till dig eller betalaren i en separat försändelse kort efter att du/ni anmält elektroniskt medgivande eller skickat in blanketten till oss. Om autogirohanteringen drar ut på tiden kan den första dragningen uppgå till fler än ett månadsbelopp.

   Autogiromedgivande  

   För att kunna öppna blanketten för autogiromedgivande så behöver du ett program som kan öppna PDF-filer. Ladda gärna ner Acrobat Reader (helt gratis). 

    
      

   Skicka blanketten till:

   Moderna Försäkringar
   Box 70
   832 21 Frösön

  • Godkända lås

   Godkända lås

   Godkända lås behöver du både för ditt hem, din bil, din båt och diverse andra fordon som du äger. Vi godkänner alla lås som SSF (Svenska Stöldskyddsföreningen) har godkänt. 

  • Trygghetsguide

   Trygghetsguide - skadeförebyggande råd_Moderna FörsäkringarTrygghetsguide

   I guiden hittar du tips på hur du undviker en skada i hemmet, i trafiken och på resan. Den innehåller även råd för hur du och och din familj kan undvika att råka ut för en olycka.

   Det finns även så kallade checklistor som underlättar för dig till exempel inför en resa.

   Spara gärna guiden så att du alltid har råden tillgängliga!

    Öppna Trygghetsguiden

  • Autogiromedgivande

   Du kan välja att betala din försäkring kostnadsfritt månadsvis via Autogiro hos Moderna Försäkringar. Månadsvis autogirobetalning är praktiskt eftersom du slipper pappersfakturor och avgifter för halvårs- eller kvartalsbetalning.

   Autogiro anmäler du enkelt via din Internetbank där du hittar Moderna Försäkringar (Privat) som betalningsmottagare och ansluter ditt konto. Du kan även fylla i autogiromedgivandet som följer med ditt försäkringsbrev.

   Anmäler du dig med elektroniskt medgivande hos din internetbank kan du välja om medgivandet ska gälla för samtliga dina försäkringar hos Moderna Försäkringar genom att ange ditt personnummer. Om du endast vill ge ditt medgivande för en försäkring kan du ange det specifika försäkringsnumret.

   När du väljer att betala månadsvis med Autogiro kommer din helårspremie att delas upp i månadsbelopp som dras från ditt konto den 28:e varje månad eller närmast följande vardag. Det måste finnas pengar på kontot på morgonen dragningsdagen för att dragningen ska kunna genomföras.

   Du kan även betala med Autogiro om du väljer betalningstermin helår eller halvår. Vi tar ut en avgift på betalningstermin halvår på 3 % som ingår i försäkringspremien.

   Annan betalare Autogiro

   Det går bra att anmäla sig som betalare till någon annans försäkring. Betalaren kan anmäla sig på sin Internetbank och ange personnummer på försäkringstagaren eller försäkringsnumret på försäkringen.

   Dragningsbesked via traditionell post

   Dragningsbesked kommer att skickas till dig eller betalaren i en separat försändelse kort efter att du/ni anmält elektroniskt medgivande eller skickat in blanketten till oss. Om autogirohanteringen drar ut på tiden kan den första dragningen uppgå till fler än ett månadsbelopp.

   Autogiromedgivande  

   För att kunna öppna blanketten för autogiromedgivande så behöver du ett program som kan öppna PDF-filer. Ladda gärna ner Acrobat Reader (helt gratis). 

    
      

   Skicka blanketten till:

   Moderna Försäkringar
   Box 70
   832 21 Frösön

  • Faktura

   E-faktura

   E-faktura anmäler du via din Internetbank där du hittar Moderna Försäkringar som betalningsmottagare och ansluter ditt konto för att få fakturorna elektroniskt. Detta kan göras i samband med att du betalar en faktura. Notera att första fakturan alltid måste betalas och att E-faktura gäller från och med nästa betalning.

   När du får din E-faktura är alla väsentliga uppgifter såsom OCR-nummer och betalningsmottagare redan ifyllda och du behöver endast godkänna betalningen. Ditt försäkringsbrev skickas till dig per post som vanligt.

   Annan betalare E-faktura

   Det går bra att anmäla sig som betalare till någon annans försäkring. Betalaren kan anmäla sig på sin Internetbank och ange försäkringsnumret på försäkringen samt försäkringstagarens namn och personnummer.
   Du kan välja att betala varje helår, halvår eller kvartal.
   Om du väljer att betala via E-faktura betalar du ingen fakturaavgift.

   Pappersfaktura

   Vi tar ut en fakturaavgift på 24 kr för pappersfakturor. Detta gäller på försäkringar som förnyas eller nytecknas från och med 1 september 2012. Vill du slippa fakturaavgift kan du anmäla dig till Autogiro eller E-faktura.
   Det ingår en administrationskostnad på betalningstermin halvår 3 % och kvartal 6 %.

  • TFF

   TFF samarbetar med Moderna Försäkringar

   TFF registrerar och reglerar trafikskador och olyckor orsakade av oförsäkrade, okända och utländska fordon. TFF är även ansvarigt för att ta ut avgift av de som äger oförsäkrade fordon.

  • Laga stenskott

   Laga glasskada stenskott_Moderna FörsäkringarLaga stenskott - det är enklare än du tror!

   Laga ditt stenskott så fort som möjligt. Om du reparerar stenskottet så behöver du inte byta ut hela rutan. Detta ger dig lägst självrisker om du råkar ut för skada där din bilförsäkring måste utnyttjas.

   Att reparera ett stenskott kostar 0 kr om du har din bilförsäkring hos Moderna Försäkringar. Om din stenskottet inte kan lagas behöver du uttnyttja din glasförsäkring vilket du har om du lägst köpt halvförsäkring.

    

   Laga stenskott med tejp!

   Många företag delar ut små reklamblad med en liten tjockare typ av tejp man ska sätta över den flisa som släppt när man råkat ut för stenskott. Poängen med denna tejp är att du inte ska få in fukt och smuts i rutan. Det är väl främst funkten som är problemet vid stenskott och ett särskillt stort problem på vintern. Vatten expanderar vilket gör att din rutan kan spricka upp ytterligare om du inte täpper för stenskottet med tejp. Problemet är särskillt stort när du kör mellan varmt och kallt, t.ex. när du på vintern kör in i ett uppvärmt garage. Att "laga" stenskott med tejp är dock ingen långsiktig lösning utan du bör bege dig till en glasverkstad så snabbt som möjligt!

   .

  • Prisbasbelopp

   Prisbasbeloppet används oftast vid personförsäkringar, där ersättningsnivåerna behöver vara relativa till det ekonomiska läget i stort.

   För 2011 är prisbasbeloppet 44 000 kronor.

  • Immobilizer

   Immobilizern aktiveras automatiskt 

   Efter att tändningen har slagits ifrån aktiveras immobilizern automatiskt, och avaktiveras genom att man placerar en kodnyckel mot mottagaren inne i bilen. Det här skyddet är till för dig som enbart vill skydda dig mot stöld av bilen. Men du bör komplettera med en bilförsäkring för att skydda värdet i bilen.

   Om du har en immobilizer installerad betalar du bara halva grundsjälvrisken vid stöld eller tillgrepp av din bil.

  • PUL

   PUL ger dig ett lagstadgat skydd kring hur vi ska behandla dina personuppgifter när du köper en hemförsäkring, villaförsäkring, bilförsäkring m.m. 

   Personuppgiftslagen (PuL)

   De personuppgifter som du lämnar till Moderna Försäkringar, filial till Tryg Forsikring A/S Danmark, behandlas i enlighet med personuppgiftslagens (1998:405), ("PUL"), regler. PUL ska skydda individer mot att deras personliga integritet kränks när personuppgifter behandlas.

   Uppgifterna hämtas normalt direkt från dig som kund eller som visar intresse för att bli kund, men kan även erhållas från exempelvis annat bolag inom koncernen, från någon av våra samarbetspartners, försäkringsförmedlare eller från din arbetsgivare. Uppgifterna kan också inhämtas eller kompletteras och uppdateras från myndigheters register eller andra privata och offentliga register, t.ex. SPAR. Moderna Försäkringar kan även spela in eller på annat sätt dokumentera kommunikationen med dig.

   Moderna Försäkringar kommer att behandla vissa personuppgifter om dig som kund samt om till exempel försäkrade, medförsäkrade, inbetalare, förmånstagare och panthavare, såsom till exempel allmänna namn- och adressuppgifter, personnummer och i vissa fall även uppgifter om yrke, medborgarskap, facklig eller religiös tillhörighet, vissa ekonomiska förhållanden och hälsotillstånd.

   Personuppgifter som du lämnar till oss registreras och behandlas av oss för att vi ska kunna fullgöra våra skyldigheter gentemot dig som kund; vid bedömning av försäkringsansökan, administrering av försäkringsavtal, utredning av skadeärenden m.m. Uppgifterna kan också komma att användas för marknadsföring genom till exempel e-post och sms. Vi använder även personuppgifterna som underlag för riskbedömning, analyser, affärs- och metodutveckling samt riskhantering och statistik. Personuppgifter kan för ovan nämnda ändamål komma att lämnas ut till samarbetspartners, inklusive företag som hanterar och hjälper oss med exempelvis marknadsföring, skadereglering, riskbedömning, diverse analyser m.m., till försäkringsförmedlare, andra bolag inom koncernen och även registreras i ett för försäkringsbranschen gemensamt skadeanmälningsregister (GSR). Vidare kan uppgifter om en försäkring hos oss komma att lämnas ut till personer som omfattas av försäkringen. Uppgifter kan, enlig lag, behöva lämnas ut till myndigheter. Moderna Försäkringar säljer inte personuppgifter till företag.

   Vid prisförfrågan på Internet behöver vi ditt personnummer för att kunna sätta rätt pris på försäkringen. Med hjälp av personnumret, och beroende på försäkringstyp, inhämtar vi uppgifter om var du är bosatt (län, kommun, församling) och om du exempelvis står som ägare till något motorfordon. Vi kontrollerar även om du har några betalningsanmärkningar. Genom att du lämnar ditt personnummer samtycker du till detta och till efterföljande behandling av personuppgifterna.

   Behandling av personuppgifterna kommer att ske under försäkringsavtalets giltighetstid och utbetalningsperiod. Vissa för avtalet grundläggande uppgifter kommer att behandlas även efter avtalsperiodens slut. Dina personuppgifter sparas inte under längre tid än nödvändigt. För marknadsföringsändamål kan uppgifterna komma att lagras i upp till tre år efter att avtalet upphört att gälla. Vid behandling av personuppgifter kommer stor försiktighet att iakttas för att skydda den personliga integriteten.

   Moderna Försäkringar, filial till Tryg Forsikring A/S Danmark (org. nr 516403-8662), är personuppgiftsansvarig. Om du vill få information om vilka personuppgifter om dig som behandlas eller begära rättelse, kan du skicka en skriftlig och egenhändigt undertecknad ansökan till Moderna Försäkringar, PUL-ombud, Box 7830, 103 98 Stockholm. Du kan även begära att dina uppgifter inte ska användas för direktmarknadsföring. Observera att det av integritetsskäl inte är möjligt för Moderna Försäkringar att söka eller sammanställa personuppgifter i löpande text.

  • Folkbokföringsadress

   Folkbokföringsadressen är adress där du är skriven. Folkbokföringsadressen kan du ändra genom att göra en adressändring eller genom att anmäla flytt till skatteverket.

  • SPAR

   Det statliga personadressregistret Spar är ett offentligt register som omfattar alla personer som är folkbokförda i Sverige, både svenska och icke svenska medborgare.

   Spar används yrkesmässigt av myndigheter, företag och organisationer för att aktualisera, komplettera och kontrollera personuppgifter i sina kundregister. Registret används även av polisen samt av företag för s.k. urvalsdragning för direkt marknadsföring och liknande ändamål.

   Vi använder SPAR för att se om du bytt adress så att du alltid får posten dit du är folkbokförd.

  • Rysslandsintyg

   En förutsättning för att få ett Rysslandsintyg är att gällande försäkring är betald

   Kontakta oss för mer information eller för att ansöka om ett Rysslandsintyg. Om du har din bilförsäkring hos oss kan du även behöva ett grönt kort beroende på vilka länder du kommer att passera samt i vilket land du ska till. Även i detta fall krävs det att din försäkring för bil är betald.

  • Skyddad adress

   Skyddad adress

   Vid köp av bilförsäkring, hemförsäkring eller villahemförsäkring hanterar vi dig som har skyddad adress med högsta möjliga sekretess. Du kan inte köpa dina försäkringar Online utan vi ber dig istället kontakta oss.

  • SSF

   SSF

   Logo SSF Stöldskyddsföreningen_Moderna Försäkringar

   SSF samarbetar med polisen, oss försäkringsbolag och säkerhetsbranschen. SSF sitter med i Europeiska kommittéer för att bidra till ett tryggare samhälle. När du köper försäkring kan det ofta hända att det krävs "godkända" lås och med det menar man ofta att de ska vara godkända genom att SSF kontrollerat kvalitén på låset. Detsamma kan även gälla bilförsäkringar!

    

   Pris på Bilförsäkring

    

    

  • Cookies

   Den här webbplatsen innehåller så kallade cookies.

   En cookie är en liten textfil som webbplatsen du besöker sparar på din dator eller datorliknande enheter. Textfilen innehåller information och används till exempel för att underlätta besökarens användning av webbplatsen. Den används för att komma ihåg dig och dina val på hemsidan. Vi använder cookies för att ständigt mäta trafiken på vår hemsida och för att kunna förbättra den, samt för att kunna anpassa våra tjänster efter de användarpreferenser du angivit. Cookies innehåller ingen information som kan kopplas ihop med en enskild person eller IP-adress.

   Vi använder temporära och fasta cookies. Temporära cookies hjälper oss att hålla reda på och känna igen din webbläsare och gör att du kan använda olika tjänster på vår hemsida som till exempel att räkna ut vad en försäkring skulle kosta eller gå in på tjänsten Mina sidor. Dessa lagras inte permanent i din dator, de försvinner när du stänger din webbläsare. Fasta cookies är en liten fil som gör att webbplatsen känner igen dig vid ett återbesök. Dessa lagras i din dator och måste tas bort manuellt.

   Vi använder även tredjepartscookies. Dessa kommer från företag vi samarbetar med, för exempelvis statistik. Dessa cookies går inte heller att koppla ihop med en enskild person eller IP-nummer.

   Om din webbläsare är inställd på att tillåta cookies ses detta som att du lämnat ditt samtycke till användning av cookies.

   I din webbläsares inställningar kan du ställa in vilka cookies som ska tillåtas, blockeras eller raderas. Om du inte vill acceptera användande av cookies kan du stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Observera att detta innebär att funktioner på vår webbplats begränsas eller inte kan utföras alls. Du kan också göra en inställning som varnar varje gång en cookie dyker upp och avgöra från fall till fall om du vill tillåta den eller inte.

   Ytterligare information om cookies hittar du hos Post- och telestyrelsen eller mina cookies .

  • Stöldbegärlig egendom

   Stöldbegärlig egendom

   Här ger vi dig ett antal exempel på vad som menas med stöldbegärlig egendom. Observera att det kan gälla speciella så kallade aktsamhetskrav för stöldbegärlig egendom:

   • Föremål helt eller delvis av ädel metall (ex. guld), äkta pärlor och ädelstenar. Antikviteter och konstverk, äkta mattor, häng-, fick- och armbandsur, pälsar och pälsverk.
   • Apparater för text-, ljud- och bildåtergivning, exempelvis tv, video eller cd-spelare, kommunikationsutrustning, optisk utrustning och musikinstrument, samt tillbehör till de uppräknade föremålen.
   • Som stöldbegärlig egendom/tillbehör avses även cd-skivor, lagringsenheter, persondatorer, tillhörande utrustning m.m.
  • Samverkan mot brott

   Samverkan mot brott

   Samverkan mot brotts huvudsyfte är att öka tryggheten i vardagslivet genom samhällsgemensamma insatser för att minska antalet brott.

   I Stockholm län arbetar Samverkan mot brott för att minsak skador och brottsligheten för bostäder, bilar och båtat. Arbetet leds av Polismyndigheten i Stockholms län med försäkringsbolagen som finansierande aktörer.  Dessutom ingår representanter från Stockholms Stad, Villaägarnas Riksförbund, Stöldskyddsföreningen, Brandskyddsföreningen och Hyresgästföreningen. 

   Grannsamverkan mot brott

   De största satsningarna genom åren har gjorts på bomiljöområdet genom, Grannsamverkan mot brott. Grannsamverkan är numera ett välkänt begrepp inom Stockholms län och över 150.000 hushåll beräknas vara anslutna i verksamheten. Den första föreningen inom Grannsamverkan mot brott grundades i Seattle, USA på 70-talet. 

   Ett bostadsområde hade drabbats av en inbrottsvåg som polisen med traditionella metoder inte kunde komma tillrätta med. Då beslöt sig de boende för att försöka hjälpa till och lösa problemet på egen hand.

   Grannsamverkan finns över hela världen

   Grannsamverkan är idag spritt över hela världen, i till exempel Storbritannien beräknar man att 10 % av befolkningen är med. Till Sverige kom verksamheten i mitten av 1980-talet då Linköpingspolisen tillsammans med Östgöta Brandstodsbolag överförde den amerikanska iden till svenska förhållanden. Projekten syftade till att dra igång Grannsamverkan inom bostadsområden. Båda projekten var mycket framgångsrika och gav goda resultat.  

   Samverkan mot brott verkar lokalt

   Genom åren har samverkan mot brott satsat stora resurser på att begränsa bilbrotten som kostar samhället miljarder per år. Samverkan mot brott har bedrivit lokala projekt på utsatta platser i länet, till exempel Globen City, Ropsten, Huddinge och Älvsjömässan, med mycket goda resultat! I dessa fall samarbetar Samverkan mot brott med lokala organisationer och företag.

   Besök Samverkan mot brott

   Klicka här för att besöka Samverkan mot brotts hemsida.

    

  • Upphovsrätt

   Denna webbplats inklusive innehåll, urval och ordning av innehållet ägs till fullo av Moderna Försäkringar. Vi förbehåller oss alla rättigheter till materialet. Allt material som Moderna Försäkringar har lagt ut på denna webbplats skyddas av immaterialrättslig lagstiftning.
   Med undantag för vad som nämns i nästa stycke är det förbjudet att – utan Moderna Försäkringars skriftliga samtycke - kopiera, översätta, bearbeta, ändra, distribuera eller lagra hela eller delar av innehållet på webbplatsen – oavsett med vilken teknik det sker.
   Det är tillåtet att lagra eller kopiera begränsade delar av denna webbplats för icke-kommersiellt bruk. Det är tillåtet att använda mindre utdrag från webbplatsen för att länka till denna webbplats direkt eller via söktjänst på Internet, dock endast i den omfattning som anses nödvändigt.
   Moderna Försäkringar ser allvarligt på en otillåten användning av innehållet på webbplatsen och vidtar aktivt åtgärder mot den som gör det. Moderna Försäkringar kan komma att vidta rättsliga åtgärder vid otillåten användning.

  • Försäkringsgivare

   Moderna Försäkringar

   Besöksadress: Sveavägen 167
   Postadress: Box 7830
   103 98 Stockholm

   Telefon: 08-684 12 000

   www.modernaforsakringar.se 

   Bolagsverket 
   Org.nr. 516403-8662
   Filial till Tryg Forsikring A/S

   Erhvervs- og Selskabsstyrelsen
   CVR-nr. 24260666

   Klausdalsbrovej 601
   DK 2750 Ballerup, Danmark

    

   Moderna Försäkringar står under tillsyn av Finanstilsynet Danmark/Finansinspektionen. Momsregistreringsnummer: SE516403866201

Saknar du information på den här sidan?